Bouw stationsproject Oostende

De werkzaamheden voor de renovatie en herinrichting van station Oostende zijn van start gegaan. Het ontwerp komt van Dietmar Feichtinger Architectes uit Oostenrijk.

Project: Station aan zee
Ontwerper: Dietmar Feichinger Architects
Locatie: Oostende
Periode: Start september 2011, verwachte oplevering 2017

Station Oostende is het belangrijkste station aan de Belgische kust. Elke zomer komen er meer dan 250.000 reizigers per maand.

Het station is sinds 1913 in gebruik en inmiddels toe aan een grondige renovatie. Werkzaamheden voor deze renovatie zijn gestart in 2011 en in juni werden de eerste overkappingen geplaatst.

Naast de renovatie van het stationsgebouw komt er buiten het treinstation een overdekte opstapplaats voor bussen en trams. De opstapplaats wordt overdekt door vijf luifels bestaande uit panelen in de kleuren groen, blauw en geel. De panelen voor deze luifels worden door Rodeca gemaakt. Omdat de spoorlijnen stuk voor stuk verlegd moeten worden, zullen de luifels in fases geplaatst worden.

Een nieuw parkeergebouw biedt plek aan 680 auto’s. De perrons kunnen vanuit dit parkeergebouw bereikt worden via een voetgangersbrug. Het idee van de gemeente hierachter is om de overstap van vervoersmiddel op vervoersmiddel te vergemakkelijken.

De gemeente Oostende heeft opdracht voor het grootschalige stationsproject gegeven, om bewoners en bezoekers van de stad te stimuleren gebruik maken van het openbaar vervoer. Het treinstation wordt volledig gerenoveerd. Een onderdeel van dit deelplan is het verleggen van de sporen, zodat deze allemaal op één ‘plein’ gegroepeerd zijn. Onder dat plein wordt een fietsenstalling gerealiseerd met plek voor 1.300 fietsen en bromfietsen.

Buiten het treinstation komt een overdekte opstapplaats voor bus en tram. De opstapplaats wordt overdekt door vijf luifels die bestaan uit panelen in de kleuren groen, blauw en geel. Een nieuw parkeergebouw biedt plek aan 680 auto’s. De perrons kunnen vanuit dit parkeergebouw bereikt worden via een voetgangersbrug. Het idee van de gemeente hierachter is om de overstap van vervoersmiddel op vervoersmiddel te vergemakkelijken.

Een ander deel van het project is de nieuwe veerbootterminal. De huidige terminal wordt vervangen door een nieuwe hal, waar onder andere cruisepassagiers worden verwelkomd. “Het station wordt hierdoor een poort naar stad en zee”, aldus burgemeester Jean Vandecasteele.

Het project wordt in fases opgeleverd. In 2017 moeten alle werkzaamheden klaar zijn.

Bekijk hier het artikel op architectenweb.nl >>

Deel deze pagina