gevelbekledend

Apeldoorn- Diamant School

In 2016 leverde Rodeca Systems haar polycarbonaat panelen voor de gevel van de nieuwbouw school Diamant te Apeldoorn. Er is gekozen voor paneeltype PC 2560-12 Helder en het bijbehorende profiel uit de 4060 serie.

Het ontwerp, van MTB Architecten is zeer bijzonder te noemen, omdat het hier een school betreft zonder lokalen. De units voor 3 leerkrachten en maximaal 75 leerlingen zijn vormgegeven als meanderende ruimten met twee glazen concentratie-/ presentatieruimten erin. Een verhoogd speellokaal met een atelier erboven, middenin de school geven door hun split-level een ruimtelijk effect met veel doorkijkjes.

De foto’s zijn van de hand van Michiel Kievits.

Renovatie Industrieel Erfgoed

Schitterende gebouwen zijn het vaak, de traditionele fabriekshallen. Niet alleen vooroorlogs maar ook de hallen
uit de wederopbouwjaren worden steeds vaker opgewaardeerd. Vaak krijgen deze een nieuwe functie als hip
kantoor of een ‘nog hipper’ restaurant. Maar nog vaker behouden deze hallen zijn oorspronkelijke functionaliteit als
fabriekshal, opslagloods etc. Kan prima. Sterker nog is vaak veel prettiger werken dan in een modern bedrijfspand.
De Rodeca systemen blijken prima inpasbaar te zijn in deze situaties.

Wanden Rond

Kunnen Rodeca elementen rond toegepast worden, is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Met enige restrictie kan dat inderdaad. In de praktijk is ‘rond bouwen’ niet eenvoudig. Niet voor niets wordt derhalve vaak gekozen voor segmenteren. Het vergt extra aandacht in de detaillering en vooral in het afstemmen van de onderlinge bouwsystemen. Door slimme overlappingen is het vaak mogelijk de hoeveelheid rond te walsen elementen te beperken. Dit heeft een zeer positief effect op zowel kosten als het esthetische eindresultaat.

Wanssum – Feed Design Lab

In 2014 werd het Feed Design Lab in Wanssum geopend. Het Feed Design Lab is een onderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerderindustrie. In dit centrum worden o.a. praktijktrainingen en opleidingen gegeven op het gebied van productie van diervoeders en (proces)technologie in diervoeding. Daarnaast faciliteert het centrum de ontwikkeling van diervoeders gebaseerd op nieuwe grondstoffen, waarbij gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën.

Rodeca bouwde, in opdracht van Stichting Open Innovation Center Feed Design Lab, de gevel voor dit unieke pand. Wanneer het donker wordt en de lichten aangaan dan transformeert het gebouw in een soort baken van licht. Op de gevel ook een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van de Rodeca panelen in combinatie met belettering. Het gebouw werd ontworpen door Arvalis Architectuur en Bouwadvies.

Voorthuizen – Sporthal de Voorde

In 2007 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen aan de sporthal de Voorde in Voorthuizen. Het complex herbergt diverse voorzieningen zoals ontmoetingsruimtes, kantine met keuken en diverse massageruimten. In de gevel van het pand, ontworpen door Koppert Koenes Architecten uit IJsselstein, zit voor een totaal van 214m2 aan PC2540-6 opaal panelen verwerkt. De kleur van de panelen is gemodificeerd.

Door het gebruik van de Rodeca panelen is er in de sporthal grote winst geboekt op het gebied van daglicht. Hierdoor beleeft men niet alleen in de sporthal het daglicht, maar presenteert het gebouw zich in de avonduren door de bomen heen naar zijn omgeving.

Antwerpen – Buurtsporthal Kiel

In 2013 werd de Buurtsporthal Kiel in Antwerpen gebouwd naar een ontwerp van UR Architecten. Het gebouw moet de kansarme groepen uit de aandachtswijken Antwerpen Kiel en Hoboken ruimte bieden om te sporten in een complex voorzien van alle gemakken.

Rodeca leverde voor de sporthal duocolor panelen voor de gevel. Deze zorgen voor natuurlijk daglicht, iets wat in de traditionele gymzaal in Antwerpen een zeldzaamheid is. Wanneer het donker wordt en de lichten in het pand aan gaan dan valt het pand extra op in de omgeving.

Utrecht – MFA De Speler

In 2012 leverde Rodeca haar polycarbonaat panelen voor het project De Speler in het Thorbeckepark in Utrecht. Het gebouw is onderdeel van een groot stadsvernieuwingsplan waarbij eerder een sportpark is vernieuwd en tevens een appartementencomplex gepland staat.

In de Utrechtse wijk Ondiep is Heijmerink TBI Bouw bezig geweest met de gevelafbouw van het Voorzieningengebouw Thorbeckepark. In opdracht van woningcorporatie Mitros verrees een vijf verdiepingen hoog complex waarin onder meer een buitenschoolse opvang, kinderdagopvang, een sportzaal, fitness, ontmoetingsruimten en diverse welzijnsactiviteiten voor jong en oud worden opgenomen.

Almere – Woonhuis Hermans

Het woonhuis van de familie Hermans in Almere is een veelgeprezen ontwerp van Courage Architecten uit Apeldoorn. Het won onder andere de Daylight Awards 2012 en de MDG Architectuurprijs 2013.

Het was de wens van de familie, omwille van de privacy, om geen ramen in het pand te willen hebben. Daarom werden onze Rodeca panelen gebruikt. Er komt nu toch daglicht binnen maar men kan nu niet in de woning naar binnen kijken.

Dit project is een mooi voorbeeld van de Duocolor panelen van Rodeca. Aan de buitenkant donker, van binnen een lichte kleur.

Wolvega – Home 5

In 2011 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor het project Home 5 in Wolvega. Het woonwinkelcentrum waar het gebouw onderdeel vanuit maakt, is een van de grootste en meest gevarieerde woonplaza’s van Nederland.

Architectenbureau Binnerts maakte het ontwerp voor Home 5. Daarin is over de gehele gevel plaatsgemaakt voor PC 2540-4 bicolor panelen. Bijzonder is de translucente belettering in combinatie met LED verlichting in de spouw. De figuren op de panelen lichten daardoor in de avonduren zeer opvallend op.

Rotterdam – Woonhuis WHL 16

In 2016 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de gevel van de woning aan de Walhallalaan 116 te Rotterdam. Uitgangspunt voor het ontwerp was een ruimtelijk en avontuurlijk huis, waarbij de beweging door de woning verrassende doorzichten en perspectieven biedt.

Op de eerste verdieping bevindt zich de woonetage en de keuken aan het terras. Op de tweede verdieping ligt de bibliotheek, volledig naar binnen gekeerd met indirect daglicht vanuit het dak. Aan de voorzijde ligt een tweede woonkamer, met de mogelijkheid deze ook als slaapkamer te gebruiken.

De gevelopbouw geeft uitdrukking aan het achterliggende programma:
De onderste verdieping heeft een gesloten gevel gekregen van donkere eternitplaten. De ramen zijn kleine donkere gaten in deze gevel, en bieden privacy aan de achtergelegen kinderkamers. De bovenste (woon)verdieping is gestuukt en deze ruimten hebben grote vensters naar het uitzicht die als kasten aan de gevel hangen.

Venlo – Aqua Pavilion Floriade

In 2012 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen aan het Aqua Paviljoen op het Floriade terrein in Venlo. Zowel op het dak als voor de gevel werd gebruik gemaakt van aquagroene panelen. In het gebouw was tijdens de Floriade een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van water. Men kon hier zien wat water voor de mens betekend.

Door het kleurgebruik van de panelen valt door heel het pand een soort van blauwlicht wat geheel aansloot bij het thema van de tentoonstelling. Speciaal voor het project werd de kleur van de panelen gemodificeerd. Tevens werden de panelen geproduceerd uit deels gerecycled polycarbonaat.

Leeuwarden – Kapenga

In 2015 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de nieuwe vestiging van Kapenga aan de woonboulevard in Leeuwarden. Vanuit de opdrachtgever was de wens ontstaan om het pand van een nieuwe uitstraling en identiteit te voorzien. Door de grote variëteit in kleuren en combinatiemogelijkheden van de Rodecapanelen kwam architect Tjade Binnerts bij ons uit.

Voor het project Kapenga werd gebruik gemaakt van PC 2540-4 helder panelen welke werden voorzien van een translucente belettering. Hierbij is gebruik gemaakt van een beletteringsmethode aan de binnenzijde van de lichtwandpanelen waardoor het driedimensionale karakter behouden bleef.

Haringvliet – Restaurant Zoet of Zout

In 2015 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor het nieuwe restaurant Zoet of Zout in Stellendam. De locatie, die de geschiedenis van de Deltawerken met zich meedraagt en waar de visafslag op een steenworp afstand ligt, heeft alles in zich om uit te groeien tot een bijzondere bezienswaardigheid aan de Haringvliet.

HDK Architecten koos in het ontwerp van Zoet of Zout voor een industrieel uiterlijk. Daartoe besloot men de gevel van het gebouw over de gehele lengte te bekleden met PC 2560-12 duocolor atlantic groen – opaal panelen. De kleur van de gevel sluit door de kleur mooi aan bij de zee, die direct aan het pand grenst. ’s Avonds kleurt het gebouw prachtig op door de LED verlichting die gebruikt is in het pand.

Klimaatscheidende gevel met paneelankers

Rodeca panelen zijn voorzien van een voorgevormde dubbele ankergroef. De bij het systeem behorende paneelankers overbruggen de afstand tussen het paneel en de achterzijde van het profiel. De achterconstructie kan daarmee in één lijn worden aangebracht. Rodeca paneelankers zijn op diverse hoogtes leverbaar. Omwille van het esthetische aspect verdient het aanbeveling rekening te houden met de kleur van de ankers ten opzichte van de gordingen alsmede de vorm en de hoogte.

Gevelbekleding

Rodeca lichtbouwelementen worden veelvuldig ingezet voor het bekleden van gevels. Zeer belangrijk is het ontwikkelen van correcte details. Vanuit bouwfysisch oogpunt, maar ook esthetisch gezien, verdient het aanbeveling veel aandacht aan deze toepassing te besteden. Kenmerkend is het samenspel tussen de kleur van de achterconstructie, kleur van de Rodeca panelen, transparantie, afstand tussen de elementen en methodiek van verankeren. Dit biedt veel mogelijkheden om elke gevel uniek te maken.

Groningen – Tentamenhal RUG

In 2009 leverde Rodeca de panelen aan voor de nieuwe tentamen en collegehal van de universiteit van Groningen op het Zerniketerrein.  Het gebouw, ontworpen door Onix NL, is bijzonder; het herbergt de grootste collegezaal in Nederland voor 600 studenten en 4 tentamenhallen voor in totaal 1250 studenten. Centraal in het ontwerp staan 3 peilers, te weten akoestiek, temperatuurbeheersing en een goede verlichting.

Om het gebouw van genoeg daglicht te voorzien werd gekozen om de gevels grotendeels op te bouwen uit onze transparante bouwelementen. Achterliggende gedachte daarbij is dat er genoeg daglicht naar binnenkomt  maar dat zicht naar buiten belemmerd wordt, zodat de student zo min mogelijk afgeleid worden. Door deze semitransparante gevel vormt het gebouw ook ‘s avonds via uitstralend licht een opvallend baken op het Zerniketerrein.

Amsterdam – School Kop van Java

In 2009 leverde Rodeca decocolor panelen voor de bouw van de gevel van de Brede School op de Kop van Java in Amsterdam. Het complex van 3400 vierkante meter biedt onderdak aan een basisschool, kinderopvang, naschoolse opvang en een gymzaal en werd in slechts 19 weken gebouwd.

Bijzonder aan dit project is dat de bouw heeft plaatsgevonden via IDF bouwen. Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen wordt wel eens geassocieerd met tijdelijke, goedkope gebouwen. NAT Architecten wilde met dit project echter aantonen dat met deze methode betaalbare hoogwaardige bouwwerken kunnen worden gerealiseerd. De Rodeca panelen passen perfect in dit concept.

De Brede School is ook een mooi voorbeeld van hoe een raamsysteem geïntegreerd kan worden in een Rodeca  systeem.

Terneuzen – Operationele Diensten

In 2011 bouwde Rodeca mee aan het markante gebouw voor de operationele diensten in Terneuzen. Het gebouw van ruim 10.000 vierkante meter is de uitvalsbasis voor de buitendienst van de gemeente Terneuzen, de brandweer Terneuzen en de ambulancedienst van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen.

In het ontwerp van het gebouw, van architect Evert van Kampen, komen de voor de gebruikers belangrijke thema’s naar voren als ‘waakzaamheid’, ‘veiligheid’, ‘transparantie’ en ‘trots’. Achter de markante vlammengevel van transparante bouwelementen gaan vele werkruimtes en kantoren schuil met op de begane grond onder meer de ruimtes voor materieel. Naast het hoofdgebouw zijn omvangrijke loodsen gebouwd voor de vele gemeentelijke voertuigen, diverse werkplaatsen, een wasstraat en opslag van materiaal zoals strooizout.

Het gebouw maakt een nauwere samenwerking mogelijk tussen de verschillende operationele diensten. Door de gezamenlijke huisvesting is het niet meer nodig vanuit veel dislocaties te werken en kunnen ruimtes efficiënter benut worden. Daarnaast kan gemakkelijker kennis en ervaring worden gedeeld.

Amsterdam – Muziekcentrum MuzyQ

In 2009 werd de bouw van het muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam voltooid naar ontwerp van Jo Janssen Architecten. Het gebouw functioneert als een machine en is ondersteunend aan de gebruikers van het gebouw, de muzikanten. In het gebouw zijn een aantal belangrijke eisen van de opdrachtgever verwerkt waarvan duurzaamheid de belangrijkste is.

Rodeca leverde voor dit project transparante bouwelementen voor zowel het dak als voor de gevel. Er werd gekozen voor decocolor panelen Smoke-Opaal. De kleur werd gekozen zodat deze aansluit bij de overige elementen van de gevel.

Het project is een mooi voorbeeld van een dubbele gevel. Deze bestaat uit 13mm dikke betonplaten die gewapend zijn met glasfiber. Deze geveldelen hebben een natuurlijke uitstraling en textuur en zijn afgewisseld met delen van onze translucente materialen.

Apeldoorn – Magazijn Remeha

In 2010 werd de bouw gerealiseerd van een extra magazijn van Remeha, een grote producent van verwarmingstoestellen. Als uitbereiding van de fabriek heeft MTB Architecten een hal ontworpen voor de opslag van spare parts. De hal is 10 meter hoog en heeft een oppervlakte van 1480m2 en bestaat voor het grootste gedeelte uit stellingen.

Voor de bouw van dit magazijn leverde Rodeca PC 2550-10 duocolor panelen voor de complete gevel. Bijzonder aan dit project is de combinatie van gekleurde panelen in combinatie met heatblock. Daarnaast is het ook een mooi voorbeeld van hoe onze panelen bestickerd kunnen worden.

Hendrik Ido Ambacht – De Ark

In 2005 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de dubbele gevel van het pastoraal centrum De Ark in Hendrik Ido Ambacht. Als thema voor het ontwerp gebruikte EGM Architecten het motto ‘het gaat om de binnenkant, net als bij mensen’. De buitenkant van het gebouw is daarom met opzet simpel gehouden. De gehele gevel van de Ark is opgebouwd uit PC 2540-6 panelen in de kleur opaal.

Kerkgangers wacht aan de binnenkant een hele andere belevenis. Doordat het gebouw aan drie kanten door water is omringd, krijgt de bezoeker het idee dat hij zich in een zwevend gebouw bevind. Door de lichtval door de decoratieve panelen aan de binnenkant van het gebouw komt een soort goudkleurig licht naar binnen.

‘Opvallen’ zowel  ’s avonds als overdag is het sleutelwoord. Om in een lawaaierige omgeving op te vallen,  moet men of hard schreeuwen of juist heel stil zijn. In het ‘lawaai’ van De Volgerlanden is bewust gekozen voor een stil gebouw. Het kruis en de naam van de kerk aan de buitenkant van het gebouw zijn dan ook het enige waaraan men kan zien dat het hier om een kerk gaat.

 

MENU