Latest Posts

Renovatie Industrieel Erfgoed

Schitterende gebouwen zijn het vaak, de traditionele fabriekshallen. Niet alleen vooroorlogs maar ook de hallen
uit de wederopbouwjaren worden steeds vaker opgewaardeerd. Vaak krijgen deze een nieuwe functie als hip
kantoor of een ‘nog hipper’ restaurant. Maar nog vaker behouden deze hallen zijn oorspronkelijke functionaliteit als
fabriekshal, opslagloods etc. Kan prima. Sterker nog is vaak veel prettiger werken dan in een modern bedrijfspand.
De Rodeca systemen blijken prima inpasbaar te zijn in deze situaties.

Wanden Rond

Kunnen Rodeca elementen rond toegepast worden, is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Met enige restrictie kan dat inderdaad. In de praktijk is ‘rond bouwen’ niet eenvoudig. Niet voor niets wordt derhalve vaak gekozen voor segmenteren. Het vergt extra aandacht in de detaillering en vooral in het afstemmen van de onderlinge bouwsystemen. Door slimme overlappingen is het vaak mogelijk de hoeveelheid rond te walsen elementen te beperken. Dit heeft een zeer positief effect op zowel kosten als het esthetische eindresultaat.

Dubbel Daklicht

Rodeca Systems BV is specialist in daklicht. Met relatief weinig oppervlak is een zee aan daglicht te winnen, zeker
ook in ruimtes waar alleen daglicht via het dak een ruimte kan bereiken. Ons polycarbonaat heeft vele voordelen
ten opzichte van glas. Het is lichter, in de regel goedkoper en het is beter isolerend. Het enige nadeel is echter dat contactgeluiden van regen en hagel hinderlijk kunnen zijn. Om dit probleem te verhelpen wordt steeds vaker een
Rodeca plafond geplaatst onder de daklichtkap. Geluiden worden sterk gereduceerd, thermische isolatie wordt
nog beter en het directe zicht op een tussenliggende constructie verdwijnt.

Wanssum – Feed Design Lab

In 2014 werd het Feed Design Lab in Wanssum geopend. Het Feed Design Lab is een onderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerderindustrie. In dit centrum worden o.a. praktijktrainingen en opleidingen gegeven op het gebied van productie van diervoeders en (proces)technologie in diervoeding. Daarnaast faciliteert het centrum de ontwikkeling van diervoeders gebaseerd op nieuwe grondstoffen, waarbij gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën.

Rodeca bouwde, in opdracht van Stichting Open Innovation Center Feed Design Lab, de gevel voor dit unieke pand. Wanneer het donker wordt en de lichten aangaan dan transformeert het gebouw in een soort baken van licht. Op de gevel ook een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van de Rodeca panelen in combinatie met belettering. Het gebouw werd ontworpen door Arvalis Architectuur en Bouwadvies.

Voorthuizen – Sporthal de Voorde

In 2007 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen aan de sporthal de Voorde in Voorthuizen. Het complex herbergt diverse voorzieningen zoals ontmoetingsruimtes, kantine met keuken en diverse massageruimten. In de gevel van het pand, ontworpen door Koppert Koenes Architecten uit IJsselstein, zit voor een totaal van 214m2 aan PC2540-6 opaal panelen verwerkt. De kleur van de panelen is gemodificeerd.

Door het gebruik van de Rodeca panelen is er in de sporthal grote winst geboekt op het gebied van daglicht. Hierdoor beleeft men niet alleen in de sporthal het daglicht, maar presenteert het gebouw zich in de avonduren door de bomen heen naar zijn omgeving.

Schiphol – Panalpina

In 2008 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de gevel van een vrachtgebouw van Panalpina, een van de grootste internationale logistieke dienstverleners. Bijzonder is dat het kavel van 21.000m2 direct langs een landingsbaan ligt.

Het bovenste gedeelte van het gebouw bestaat uit PC 2540-6 opaal panelen, waar daglicht door naar binnen valt en zorgt voor een goed verlichte werkplek. ’s Avonds en ’s nachts schijnt het licht door de translucente platen van polycarbonaat naar buiten en is het logo van Panalpina tot in de wijde omgeving te zien.

Mechelen – Appartementen BUSO

In 2010 leverde Rodeca transparante bouwelementen voor het appartementencomplex BUSO in Mechelen. De site bestaat uit een groot fabrieksgebouw met een aantal kleinere aangebouwde bouwvolumes. Voor diverse gevels werden onze PC2540-4 bicolor panelen gebruikt.

Een van de doelstellingen van dmvA Architecten in het ontwerp was om de geest van de oude fabriekssite te behouden en te versterken. Onze panelen speelde een belangrijke rol in het bereiken hiervan.  Met het ontwerp dong dmvA mee naar de ARC Award 2013 maar kwam niet als winnaar uit de bus.

Gent – Christeyns

In 2014 leverde Rodeca PC 2550-12 en PC 2540-6 panelen voor de nieuwbouw voor het industrieel en logistiek gebouw van de firma Christeyns aan de Afrikalaan te Gent. Het gebouw dient als het Europese logistieke centrum van het concern.

Onze opvallend pacific blauwe panelen zijn verwerkt in zowel de gevel als de passarel van het object. Bijzonder aan het project zijn vooral de 14 meter lange panelen die gebruikt zijn voor de gevel. Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau Arch&Teco uit Gent.

Utrecht – MFA De Speler

In 2012 leverde Rodeca haar polycarbonaat panelen voor het project De Speler in het Thorbeckepark in Utrecht. Het gebouw is onderdeel van een groot stadsvernieuwingsplan waarbij eerder een sportpark is vernieuwd en tevens een appartementencomplex gepland staat.

In de Utrechtse wijk Ondiep is Heijmerink TBI Bouw bezig geweest met de gevelafbouw van het Voorzieningengebouw Thorbeckepark. In opdracht van woningcorporatie Mitros verrees een vijf verdiepingen hoog complex waarin onder meer een buitenschoolse opvang, kinderdagopvang, een sportzaal, fitness, ontmoetingsruimten en diverse welzijnsactiviteiten voor jong en oud worden opgenomen.

Almere – Fietsenstalling bibliotheek

Op 7 september is de nieuwe fietsenstalling bij de bibliotheek in Almere opgeleverd. De gemeente Almere had hiertoe opdracht gegevenomdat bij de oude stalling een open situatie was ontstaan met de aangrenzende parkeergarage en busbaan. Hierdoor was veel overlast van fijnstof.

Architectenbureau De Koning heeft een ontwerp gemaakt zodat de fietsenstalling gescheiden kon worden van de parkeergarage en de busbaan. Daartoe werd een Rodecawand geplaatst. Het resultaat was tot ieders tevredenheid waarna besloten werd om een extra wand te plaatsen bij de ingang van de bibliotheek.

De Rodecawanden zijn voorzien van graphics die aangeven waar de fietsen opgeladen kunnen worden. Tevens valt er een uniek silhouet te bewonderen van de skyline van Almere.

Breda – Study Studio Park

Op 21 September zijn in Breda de Study Studios opgeleverd. Dit appartementencomplex voor studenten bestaat uit 224 kleine appartementen welke voorzien zijn van alle moderne gemakken. Rodeca mocht voor dit project de beglazing van de trappenhuizen en de overkapping van de galerij verzorgen.

De driehoekige locatie is gelegen aan de drukke Rath Verleghstraat vlakbij het NAC stadion. Opdracht voor BB architecten was om met een zeer beperkt budget een project te creëren dat aan de ene kant allure uitstraalt en aan de andere kant rekening houdt met geluidsbelasting en externe veiligheid voor de bewoners.

Rodeca bleek een prima partner voor dit project. De polycarbonaat beglazing en overkappingen zijn budgettair gezien zeer aantrekkelijk ten opzichte van het gebruik van traditionele systemen. Daarnaast passen de Rodeca panelen goed in het moderne concept van het studentencomplex.

Eindhoven – Portiersloge Strijp S

De portiersloge op Strijp S in Eindhoven is tijdelijk getransformeerd tot een eigentijds en laagdrempelig ontvangstgebouw. Bezoekers krijgen daar informatie over de toekomstige ontwikkelingen en evenementen die plaatsvinden op Strijp S.

Rodeca leverde voor het project de gevelbekleding. Gebruik werd gemaakt van pc 2540-4 bicolor opaal/ helder panelen. Bijzonder is de toegepaste LED verlichting die het object in het donker een futuristisch uiterlijk geven. Het project werd ontworpen door Van Aken Architectuur uit Eindhoven.

Goirle – Villa Zuid

In 2011 werd project Villa Zuid in Goirle gerealiseerd naar ontwerp van Guller Guller Architecture Urbanism Rotterdam. De opdracht was om met een beperkt budget maar met veel eisen wat betreft energiegebruik en milieuvriendelijk materiaal, een moderne villa te bouwen.

De sleutelruimte van het huis is de lichte entreehal van de villa. De onder en bovenverdieping van het huis worden verbonden met een semitransparante facade van Rodecapanelen. Voor het project werd gebruik gemaakt van PC 2540-4 Bicolor Helder/ Opaal.

Almere – Clearing

Het Clearing project in Almere is in meerdere opzichten uniek. Gelegen in de unieke wijk ‘de Eenvoud’ is het een van de weinige woningen in Nederland waarbij geen enkele steen in gebruikt is. Daarnaast bestaat het complete ontwerp uit ronde vormen.

De woning is ontworpen door de Duitse architect Frank Gorge, die de opdracht kreeg nadat hij een prijsvraag gewonnen had. Het ontwerp moest zich verhouden tot humor, relativering en een milde vorm van absurdisme.

Rodeca leverde voor dit project de buitenmuren die compleet van polycarbonaat zijn. Almere Clearing is een mooi voorbeeld van hoe ons product gebruikt kan worden in woonhuizen. Daarnaast kun je ook zien hoe een Rodeca-systeem toegepast kan worden met ronde vormen.

Woonhuizen

Je moet maar durven, gevels van plastic in je woonhuis. Ook onze reactie is: ‘weet waar je aan begint’. Maar als zo
vaak blijkt, indien je rekening houdt met potentiële nadelen liggen ook de oplossingen nabij. In nauwe samenwerking met de betrokken architecten zijn inmiddels een aantal voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat het wel kan. Uiteraard rekening houdend met aspecten als energetische waarden, geluid, licht en onderhoud. Je moet nog steeds durven, maar je hebt dan wel iets unieks en dat voor prijzen op het niveau van industriebouw.

Wolvega – Home 5

In 2011 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor het project Home 5 in Wolvega. Het woonwinkelcentrum waar het gebouw onderdeel vanuit maakt, is een van de grootste en meest gevarieerde woonplaza’s van Nederland.

Architectenbureau Binnerts maakte het ontwerp voor Home 5. Daarin is over de gehele gevel plaatsgemaakt voor PC 2540-4 bicolor panelen. Bijzonder is de translucente belettering in combinatie met LED verlichting in de spouw. De figuren op de panelen lichten daardoor in de avonduren zeer opvallend op.

Vijfhuizen – Genieloods

In 2015 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de tussenwanden en deuren van de Genieloods in Vijfhuizen. Het fort bij Vijfhuizen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een Unesco monument. De genieloods bij het fort is gebouwd in 1897. De loods was toe aan transformatie omdat de wens was ontstaan om er een tentoonstellingsruimte van te maken.

De opdracht voor Woltjer Berkhout Architecten was om met een beperkt budget het gebouw bruikbaar en exploitabel te maken. Daarnaast moest de monumentale kwaliteit van het gebouw behouden blijven. Voor de binnenwanden koos men daartoe voor HKS 50-10 opaal panelen. Deze werden ook gebruikt voor de deuren van het pand.

Rotterdam – Woonhuis WHL 16

In 2016 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de gevel van de woning aan de Walhallalaan 116 te Rotterdam. Uitgangspunt voor het ontwerp was een ruimtelijk en avontuurlijk huis, waarbij de beweging door de woning verrassende doorzichten en perspectieven biedt.

Op de eerste verdieping bevindt zich de woonetage en de keuken aan het terras. Op de tweede verdieping ligt de bibliotheek, volledig naar binnen gekeerd met indirect daglicht vanuit het dak. Aan de voorzijde ligt een tweede woonkamer, met de mogelijkheid deze ook als slaapkamer te gebruiken.

De gevelopbouw geeft uitdrukking aan het achterliggende programma:
De onderste verdieping heeft een gesloten gevel gekregen van donkere eternitplaten. De ramen zijn kleine donkere gaten in deze gevel, en bieden privacy aan de achtergelegen kinderkamers. De bovenste (woon)verdieping is gestuukt en deze ruimten hebben grote vensters naar het uitzicht die als kasten aan de gevel hangen.

Venlo – Aqua Pavilion Floriade

In 2012 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen aan het Aqua Paviljoen op het Floriade terrein in Venlo. Zowel op het dak als voor de gevel werd gebruik gemaakt van aquagroene panelen. In het gebouw was tijdens de Floriade een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van water. Men kon hier zien wat water voor de mens betekend.

Door het kleurgebruik van de panelen valt door heel het pand een soort van blauwlicht wat geheel aansloot bij het thema van de tentoonstelling. Speciaal voor het project werd de kleur van de panelen gemodificeerd. Tevens werden de panelen geproduceerd uit deels gerecycled polycarbonaat.

Leeuwarden – Kapenga

In 2015 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de nieuwe vestiging van Kapenga aan de woonboulevard in Leeuwarden. Vanuit de opdrachtgever was de wens ontstaan om het pand van een nieuwe uitstraling en identiteit te voorzien. Door de grote variëteit in kleuren en combinatiemogelijkheden van de Rodecapanelen kwam architect Tjade Binnerts bij ons uit.

Voor het project Kapenga werd gebruik gemaakt van PC 2540-4 helder panelen welke werden voorzien van een translucente belettering. Hierbij is gebruik gemaakt van een beletteringsmethode aan de binnenzijde van de lichtwandpanelen waardoor het driedimensionale karakter behouden bleef.

Zaventem – Hangar Jetair

In 2013 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de nieuwe Hangar van Jetair op de luchthaven van Zaventem. Het gebouw, gebruikt door TUI Travel Belgium, omvat een loods van 10.000 m2 en in totaal nog eens 11.500 m2 kantoorruimte.

Het project werd ontworpen door Jesper-Eyers Architects. Zij maakte in het project ruimte voor PC 2600-7 panelen in de kleur opaal. Deze zitten verwerkt in de hangardeuren, gevel en het dak van het gebouw. De poorten waarlangs de vliegtuigen binnen worden gereden hebben een vrije overspanning van 112m breed, met een vrije hoogte van 19m30. Dit om vliegtuigen van het type Boeing 787 toe te laten.

Spijkenisse – Autowasstraat H2O

In 2015 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen aan de autowasstraat H2O in Spijkenisse. Het pand, een voormalig autoshowroom, is gedeeltelijk hergebruikt en huisvest nu een nieuwe autowasstraat met kunststof kettingbaan en geavanceerd waterzuiveringssysteem.

Voor het gebouw koos Bloemen Architecten voor PC 2540-6 panelen in de kleuren pacific blauw en opaal om de gevel te bekleden. In totaal zit er een kleine 450 m2 aan transparante bouwelementen verwerkt in het object.

Technische Ruimten

Technische installaties worden vaak op daken voorzien. Iets wat vaak als hinderlijk wordt beschouwd kan met
de juiste omkleding een opvallend accent aan een gebouw geven. Met verlichting of aanlichting kan een puur
functionele ‘machineruimte’ worden veranderd in een eyecatcher. Ook de ruime keuzemogelijkheden in kleuren binnen
het Rodeca gamma kan bijdragen aan een geslaagd ontwerp. Daar de ruimtes vaak niet gesloten zijn en niet zelden
op grote hoogtes worden geplaatst, dient eventueel rekening gehouden te worden met 2-zijdige UV bescherming
en extra verankering. Daarvoor zijn binnen het Rodeca systeem oplossingen te vinden.

Recycling

Polycarbonaat is een hoogwaardig en dus relatief dure grondstof. Rodeca produceert projectmatig op maat.
Restmateriaal is nog altijd prima in te zetten voor het produceren van PCR lichtbouwelementen. Deze panelen
hebben nauwelijks beperkingen t.o.v. de standaardpanelen. Garanties blijven onverminderd gehandhaafd. Niet
alleen ‘nieuw’ materiaal kan worden hergebruikt, ook na afschrijving van een gebouw is polycarbonaat prima te
recyclen. Door de verbondenheid van Rodeca met het zusterbedrijf ANSA TERMOPLASTICI is dit proces volledig in
eigen hand.

Sporttoepassingen

Sporthallen en daglicht is een precair onderwerp. Te veel daglicht gaat gepaard met risico op verblindingseffecten
waar een sporter op beslissende momenten niet op zit te wachten. Ook is daglicht energie en kan een hal met veel toeschouwers onprettig warm worden, hetgeen ook niet bijdraagt aan de sportieve prestaties. Anderzijds draagt daglicht bij aan een prettige werk- woon of verblijfsomgeving. Binnen het Rodeca concept is het goed mogelijk lichttransmissie te
reduceren. Vele gerealiseerde projecten leren dat, indien rekening gehouden wordt met de nadelige aspecten, er geen problemen hoeven op te treden.

Dubbele Gevels

De voordelen van Rodeca als gevelelementen zijn duidelijk; licht van gewicht, goede thermische isolatie en
vrij kleurgebruik. Aandachtspunten zijn er ook. Bijvoorbeeld de relatief lage geluidswering. Ook gaat licht gepaard
met energie en kan het onprettig warm worden achter grote translucente geveloppervlaktes. Een dubbele schaal
van Rodeca elementen elimineert veel van deze nadelen. Extra ontwerpvrijheid is hier een bijkomend voordeel. Bij een helder paneel in de buitenschaal kan bijvoorbeeld de lichttransmissie in het binnenpaneel worden gereduceerd.

Kleur en Effecten

Decocolor, Fullcolor, Bicolor of Duocolor, het is allemaal mogelijk. Met Rodeca transparante bouwelementen kunnen architecten kleuren tot in het oneindige ontwikkelen of modificeren. Bij gevelbekleding is het mogelijk een binnenschaal lichtdichter te maken opdat doorzicht naar de achterconstructie wordt gereduceerd. Bij het toepassen van LED-licht achter
de panelen kan een opaallaag aan de binnenzijde voor een betere lichtspreiding zorgen en toch aan de buitenzijde een sprekende kleur hebben.

Daklicht

Rodeca systemen worden veelvuldig toegepast als daklicht constructie. Belangrijke overweging om te kiezen voor Rodeca is de hoge isolatiewaarde versus het lage gewicht van ons product. Middels kleurmodificatie en Heatbloc is zontoetreding te sturen. Natuurlijk kunnen ook raamsystemen worden geïntegreerd. Een tweede schil middels een plafond van Rodeca panelen elimineert traditionele nadelen van kunststofbeglazing zoals contactgeluiden en zichtbare vervuiling. Bovendien wordt de energetische prestatie van de lichtkap sterk verbeterd.

Klimaatscheidende gevel met paneelankers

Rodeca panelen zijn voorzien van een voorgevormde dubbele ankergroef. De bij het systeem behorende paneelankers overbruggen de afstand tussen het paneel en de achterzijde van het profiel. De achterconstructie kan daarmee in één lijn worden aangebracht. Rodeca paneelankers zijn op diverse hoogtes leverbaar. Omwille van het esthetische aspect verdient het aanbeveling rekening te houden met de kleur van de ankers ten opzichte van de gordingen alsmede de vorm en de hoogte.

Gevelbekleding

Rodeca lichtbouwelementen worden veelvuldig ingezet voor het bekleden van gevels. Zeer belangrijk is het ontwikkelen van correcte details. Vanuit bouwfysisch oogpunt, maar ook esthetisch gezien, verdient het aanbeveling veel aandacht aan deze toepassing te besteden. Kenmerkend is het samenspel tussen de kleur van de achterconstructie, kleur van de Rodeca panelen, transparantie, afstand tussen de elementen en methodiek van verankeren. Dit biedt veel mogelijkheden om elke gevel uniek te maken.

Groningen – Tentamenhal RUG

In 2009 leverde Rodeca de panelen aan voor de nieuwe tentamen en collegehal van de universiteit van Groningen op het Zerniketerrein.  Het gebouw, ontworpen door Onix NL, is bijzonder; het herbergt de grootste collegezaal in Nederland voor 600 studenten en 4 tentamenhallen voor in totaal 1250 studenten. Centraal in het ontwerp staan 3 peilers, te weten akoestiek, temperatuurbeheersing en een goede verlichting.

Om het gebouw van genoeg daglicht te voorzien werd gekozen om de gevels grotendeels op te bouwen uit onze transparante bouwelementen. Achterliggende gedachte daarbij is dat er genoeg daglicht naar binnenkomt  maar dat zicht naar buiten belemmerd wordt, zodat de student zo min mogelijk afgeleid worden. Door deze semitransparante gevel vormt het gebouw ook ‘s avonds via uitstralend licht een opvallend baken op het Zerniketerrein.

Amsterdam – School Kop van Java

In 2009 leverde Rodeca decocolor panelen voor de bouw van de gevel van de Brede School op de Kop van Java in Amsterdam. Het complex van 3400 vierkante meter biedt onderdak aan een basisschool, kinderopvang, naschoolse opvang en een gymzaal en werd in slechts 19 weken gebouwd.

Bijzonder aan dit project is dat de bouw heeft plaatsgevonden via IDF bouwen. Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen wordt wel eens geassocieerd met tijdelijke, goedkope gebouwen. NAT Architecten wilde met dit project echter aantonen dat met deze methode betaalbare hoogwaardige bouwwerken kunnen worden gerealiseerd. De Rodeca panelen passen perfect in dit concept.

De Brede School is ook een mooi voorbeeld van hoe een raamsysteem geïntegreerd kan worden in een Rodeca  systeem.

Terneuzen – Operationele Diensten

In 2011 bouwde Rodeca mee aan het markante gebouw voor de operationele diensten in Terneuzen. Het gebouw van ruim 10.000 vierkante meter is de uitvalsbasis voor de buitendienst van de gemeente Terneuzen, de brandweer Terneuzen en de ambulancedienst van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen.

In het ontwerp van het gebouw, van architect Evert van Kampen, komen de voor de gebruikers belangrijke thema’s naar voren als ‘waakzaamheid’, ‘veiligheid’, ‘transparantie’ en ‘trots’. Achter de markante vlammengevel van transparante bouwelementen gaan vele werkruimtes en kantoren schuil met op de begane grond onder meer de ruimtes voor materieel. Naast het hoofdgebouw zijn omvangrijke loodsen gebouwd voor de vele gemeentelijke voertuigen, diverse werkplaatsen, een wasstraat en opslag van materiaal zoals strooizout.

Het gebouw maakt een nauwere samenwerking mogelijk tussen de verschillende operationele diensten. Door de gezamenlijke huisvesting is het niet meer nodig vanuit veel dislocaties te werken en kunnen ruimtes efficiënter benut worden. Daarnaast kan gemakkelijker kennis en ervaring worden gedeeld.

Arnhem – Arentheem college

In 2009 leverde Rodeca bicolor Helder-Opaal panelen aan het Arentheem College te Arnhem. In dit project zijn meerdere toepassingen van onze panelen te zien. Meest in het oog springend is natuurlijk de gevelbekleding van ruim 2000 vierkante meter op het hoofdgebouw. Ook zijn onze panelen verwerkt in de shedkappen en heeft men gebruik gemaakt van de beletteringsmogelijkheden die Rodeca biedt op het product.

In het ontwerp van het gebouw wilde BroekBakema Architecten de stad Arnhem laten zien hoe leuk en nuttig onderwijs is. Daartoe koos men dan ook voor een zo transparant mogelijke gevel. Door de verdiepte ligging kan men vanaf de straat ver naar binnen kijken. Zo toont het onderwijs zich optimaal aan de buitenwereld.

Amsterdam – Muziekcentrum MuzyQ

In 2009 werd de bouw van het muziekmakerscentrum MuzyQ in Amsterdam voltooid naar ontwerp van Jo Janssen Architecten. Het gebouw functioneert als een machine en is ondersteunend aan de gebruikers van het gebouw, de muzikanten. In het gebouw zijn een aantal belangrijke eisen van de opdrachtgever verwerkt waarvan duurzaamheid de belangrijkste is.

Rodeca leverde voor dit project transparante bouwelementen voor zowel het dak als voor de gevel. Er werd gekozen voor decocolor panelen Smoke-Opaal. De kleur werd gekozen zodat deze aansluit bij de overige elementen van de gevel.

Het project is een mooi voorbeeld van een dubbele gevel. Deze bestaat uit 13mm dikke betonplaten die gewapend zijn met glasfiber. Deze geveldelen hebben een natuurlijke uitstraling en textuur en zijn afgewisseld met delen van onze translucente materialen.

Apeldoorn – Zorgcentrum De Passerel

Stichting de Passarel uit Apeldoorn is een stichting die werkzaam is in de zorgsector. Zij behartigen de belangen van onze medemens met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Ten behoeve van een groep dagopvang cliënten werd er nieuwe huisvesting gerealiseerd.

Daartoe ontwierp Courage Architecten in 2007 het atelier De Passarel. Het doel was om de van oorsprong donkere bebouwingsplint te veranderen in een lichte gekleurde caleidoscoop. De aandacht van de passant moet getrokken worden naar de bijzondere producten in de etalage. Daartoe werd gekozen voor een gekleurd gordijn van onze polycarbonaat kanaalplaten.

Apeldoorn – Zorgcentrum Geode

In 2010 leverde Rodeca Systems panelen voor de gevelbekleding en het buitenplafond van het project De Geode in Apeldoorn. Dit zorgappartementencomplex biedt plaats aan 22 bewoners en werd ontworpen door Courage architecten.

De Geode is een bijzondere leefplek waar de beleving voorop staat. De bewoners worden niet weggestopt achter dichte gevels, in plaats daarvan ontstaat er interactie tussen omgeving en gebouw. De Rodeca panelen zorgen voor een belangrijk deel voor deze transparantie.

Heemskerk – Kennemer college

Naar een ontwerp van Spring Architecten Rotterdam werd in 2010 een compleet gerenoveerd en uitgebreid Kennemer College geopend. De vormgeving van deze VMBO onderwijsinstelling is een vertaling van de sterk veranderde pedagogische en didactische opvattingen in het onderwijs.

De nieuwe praktijkruimten van het Kennemer College zijn ondergebracht in twee bouwdelen. Deze zijn gesitueerd rondom een bestaande aula en de nieuwe passage, die samen het hart van het geheel vormen. De oranjerode wanden en de lichtdoorlatende kunststof Rodecaplaten laten zien hoe de bouwdelen het hart van dit gebouw omarmen.

Voor het project werden in de balustrade PC 2540-4 Bicolor panelen gebruikt. Aan de buitenkant hebben deze een speciaal watervaleffect als kleur.

Barneveld – Brandweer Kazerne

In 2004 werd het complex voor gecombineerde huisvesting van de regionale brandweer, politie, GGD en Rode Kruis voor de regio Midden Veluwe gebouwd. De opzet van het plan is gericht op samenwerking en efficiency, met zoveel mogelijk gemeenschappelijke ruimten. Er is plaats voor een remise, algemene voorzieningen, werkplaatsen, een wasstraat, een calamiteiten centrum, vergaderruimte en kantoren.

Voor het ontwerp van Moen & van Oosten Architecten Rotterdam werd gebruik gemaakt van 7 verschillende kleuren PC 2540-4 Bicolor panelen. Deze bekleden de gevels van de brandweerkazerne. In de avond kleurt de gevel prachtig op in een soort van regenboog effect.

Den Haag – Caballero fabriek

In 2008 werd het project Caballero Fabriek aan de Binkhorst in Den Haag gerealiseerd. Dit bedrijventerrein voor startende ondernemers in de voormalige sigarettenfabriek werd ontworpen door Groep A Architecten in navolging op succesvolle soortgelijke projecten als de NDSM werf in Amsterdam en de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

De Rodeca transparante bouwelementen komen op verschillende plaatsen in het gebouw voor. Allereerst zijn ze toegepast op de gevel van de voormalige fabriek. Daarnaast werden onze panelen gebruikt voor de nodige binnenwanden en schuifdeuren. In totaal zit er in het gebouw een kleine 700m2 aan ons product.

Den Haag – Emmaüskerk

De ellipsvormige Emmauskerk in Den Haag werd te groot bevonden voor zijn oorspronkelijke functie. Daarom werd in 2015 besloten om het gebouw van binnen compleet te renoveren. Opdracht voor het ontwerp van een nieuw interieur werd uitbesteed aan Royal Haskoning Architecten en Olivier eb partners architecten.

Om nieuwe gebruiksfuncties van verschillende omvang te kunnen onderbrengen zijn semitransparante, schaalvormige subruimten binnen de overkoepelende ruimte gerealiseerd. Door kleurrijke, schuivende wanden van Rodeca transparante bouwelementen is de ruimte onder te verdelen in kleinere of samen te voegen tot een grote ruimte. Sferen en ruimtelijkheid verschuiven hierbij steeds en versterken het bestaande monument in emotie en devotie.

Eindhoven – Basisschool de Driestam

In 2009 leverde Rodeca haar panelen voor het scholencomplex de Driesprong in Eindhoven. Het gebouw is gesitueerd op een markant perceel langs de rondweg. De geluidshinder van het verkeer op de rondweg en een aantal monumentale bomen zijn bepalend geweest voor de vorm en positie van het gebouw. De gevel aan de rondweg ligt op de geluidsgrens en is uitgevoerd als een scherm. Hiermee fungeert het gebouw als geluidsbarrière en ontstaan er geluidsarme patio’s (met bomen) achter het scherm.

De uitstraling naar de rondweg is gebruikt om middels een print op het geluidsscherm de schoolnaam en het schoolthema te communiceren. De school heeft als thema techniek wat de verklaring is voor de keuze van de print: de vliegmobiel van Panamarenko.

Geulle – Verzorgingstehuis Ave Maria

In 2005 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de gevelbekleding van het zorgcentrum Ave Maria in Geulle. In het project, ontworpen door Teeken Beckers Architecten, is veel aandacht voor de samenhang tussen het zorgconcept en de architectuur. Er werd gekozen voor een Rodeca gevel vanwege het translucente karakter. Overdag is er veel licht in het gebouw en ’s avonds straalt het gebouw veel licht uit. Dat de materiaaltoepassing relatief goedkoop uitviel, speelde ook mee.

Hendrik Ido Ambacht – De Ark

In 2005 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor de dubbele gevel van het pastoraal centrum De Ark in Hendrik Ido Ambacht. Als thema voor het ontwerp gebruikte EGM Architecten het motto ‘het gaat om de binnenkant, net als bij mensen’. De buitenkant van het gebouw is daarom met opzet simpel gehouden. De gehele gevel van de Ark is opgebouwd uit PC 2540-6 panelen in de kleur opaal.

Kerkgangers wacht aan de binnenkant een hele andere belevenis. Doordat het gebouw aan drie kanten door water is omringd, krijgt de bezoeker het idee dat hij zich in een zwevend gebouw bevind. Door de lichtval door de decoratieve panelen aan de binnenkant van het gebouw komt een soort goudkleurig licht naar binnen.

‘Opvallen’ zowel  ’s avonds als overdag is het sleutelwoord. Om in een lawaaierige omgeving op te vallen,  moet men of hard schreeuwen of juist heel stil zijn. In het ‘lawaai’ van De Volgerlanden is bewust gekozen voor een stil gebouw. Het kruis en de naam van de kerk aan de buitenkant van het gebouw zijn dan ook het enige waaraan men kan zien dat het hier om een kerk gaat.

 

Maasland – Boekesteijn

In 2007 leverde Rodeca transparante bouwelementen voor het nieuwe opslag en distributiecentrum van Boekesteijn logistics in Maasland. Het project werd ontworpen door Moen & van Oosten Architecten uit Rotterdam. Zij kozen ervoor om een gevel compleet te bekleden met PC2540-4 decocolor panelen in 7 verschillende kleuren. Samen vormen deze kleuren het complete palet van de regenboog. Het pand krijgt hierdoor een unieke en vrolijke uitstraling die perfect aansluit bij de bloemen en planten die het bedrijf verkoopt en vervoerd.

Maassluis – Petrus Paulus kerk

In 2006 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen aan de Andreas, Petrus en Paulus parochie in Maassluis.  Deze kerk staat bekend als de meest futuristische kerk van Nederland. Het ontwerp van de Royal Haskoning wordt in de volksmond ‘Sydney aan de Waterweg’ genoemd vanwege de gelijkenis met het beroemde operagebouw uit die stad.

Zeer bijzonder aan het gebouw is dat de buitenschil van het gebouw gemaakt is van een soort tentdoek. Voor dit materiaal werd gekozen daar het een stuk goedkoper was dan beton. Voor de gevel en binnenwanden werden Rodeca PC 2540-4 bicolor panelen gebruikt. Ook hier kan een financiële overweging ten grondslag hebben gelegen daar polycarbonaat een stuk goedkoper is dan een soortgelijk systeem van glas.

Muiden – Maxis

Tussen 2003 en 2005 heeft het winkelcentrum Maxis in Muiden een restyling ondergaan naar ontwerp van Royal Haskoning Architecten uit Rotterdam. Blikvanger van het object is het atlantic groene gevelscherm gemaakt van PC 2540-3 panelen. In totaal zit er 4200m2 in het project verwerkt. Dit zorgt ervoor dat Maxis Muiden al vanaf de snelweg enorm opvalt. Het groene gevelscherm dient tevens als reclamestrook waarop de winkeliers de kans krijgen hun onderneming aan het publiek te presenteren.

Schiphol – EGL

In 2006 leverde Rodeca haar transparante bouwelementen voor het gebouw van EGL op Schiphol. Moen & Van Oosten Architecten koos voor de grote opslagruimte voor PC 2540-4 panelen in de 7 kleuren van de regenboog. Daardoor werd de daglichtvoorzienig voor het warehouse een beeldbepalend onderdeel.

In het ontwerp is veel rekening gehouden met duurzaamheid. Zowel wat betreft gebouwinstallaties als duurzaam materiaalgebruik. Rodeca panelen passen op meerdere manieren in deze doelstellingen. Allereerst zorgen de panelen voor optimalisatie van natuurlijk daglicht gedurende de dag. Daarnaast worden onze panelen milieuvriendelijk geproduceerd en zijn ze 100% recyclebaar.