FAQ
Kwaliteit
40 jaar ervaring in zowel het produceren, maar ook het toepassen en het opvolgen van de toepassingen heeft binnen de Rodeca organisatie veel kennis gegenereerd. De strenge eisen in “thuisbasis” Duitsland hebben bovendien een complete bibliotheek opgeleverd met de meest uitgebreide testrapporten op het gebied van slagvastheid, veroudering, brandgedrag en statische eigenschappen.
Compleetheid
Anders dan andere fabrikanten beperkt Rodeca zich niet tot het fabriceren van kunststoffen alleen. Een uitgebreid gamma aluminium profielen, verankeringsystemen en ventilatiesystemen maakt het mogelijk in nagenoeg iedere situatie een oplossing te vinden.
Isolerend
In vergelijking met de gangbare industriële beglazingssystemen bieden de Rodeca Lichtbouwelementen een optimale thermische isolatie. De in het systeem ontwikkelde mes/groefverbinding maakt een nagenoeg luchtlekvrije toepassing mogelijk.
Flexibiliteit
De productieplanning bij Rodeca maakt het mogelijk binnen afzienbare tijd materialen op maat te fabriceren. Voordelen hiervan zijn: geen onnodige bewerkingen op de bouwplaats en geen productieverliezen. Maar ook blijft ons leveringsgamma niet beperkt tot net niet passende standaardmaten. Lengtes van 12.000 mm of langer zijn geen uitzondering.
Kleuren
De reeds genoemde flexibele productiemethode maakt het tevens mogelijk bij relatief geringe hoeveelheden materialen op kleur te fabriceren. Vraag ons naar de mogelijkheden.
Ondersteuning
Voor een correcte, probleemloze toepassing van onze systemen zijn wij het liefst in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van de projecten betrokken, opdat achterliggende en aansluitende constructies zo optimaal mogelijk ontworpen kunnen worden. Een uitgebreide bibliotheek aan CAD tekeningen staan op aanvraag tot uw beschikking.
Het produceren van polycarbonaat in kleur gaat verder dan eenvoudig een blikje verf in een machine stoppen. De basis voor kleurmengsels wordt gevormd door ‘masterbadges’. Deze grondstof wordt geproduceerd bij ANSA Termoplastici, een zusterbedrijf van Rodeca GmbH, eveneens gespecialiseerd in het produceren van grondstof uit gerecycled materiaal. Deze directe lijn zorgt ervoor dat de drempel voor het produceren van kleuren bij Rodeca laag gehouden wordt. Enerzijds is een groot aantal kleuren leverbaar vanuit een standaard programma, zonder restricties aan hoeveelheden. Anderzijds is het ook bij relatief kleine hoeveelheden al mogelijk dat de klant een eigen kleur te ontwikkelt. Dit kan ook een palet aan kleuren zijn zoals op bijgaand voorbeeld.
Rodeca Systems BV is een zusteronderneming van Rodeca GmbH. Tijdens het productieproces van de Rodeca producten worden restmaterialen direct vermalen. De weinige restmaterialen (Rodeca producten worden immers op maat geproduceerd) worden retour gestuurd naar de fabriek. Dit gebeurt niet alleen voor de vorm, deze restmaterialen vertegenwoordigen een zekere waarde. Ook deze worden vermalen. Gedemonteerd polycarbonaat materiaal heeft, afhankelijk van de staat waarin het verkeert, ook altijd een waarde en is ook te hergebruiken. Al dit ‘ schrot’ wordt ingenomen door ANSA Termoplastici, een volle zusteronderneming van Rodeca GmbH, die van deze nieuwe productiekorrels fabriceert. Afhankelijk van de kwaliteit worden deze gebruikt voor nieuwe lichtbouwelementen of voor laagwaardiger ‘niet transparante’ producten. Los van deze ‘ interne kringloop’ omvat het Rodeca concept nagenoeg alleen maar aluminium profielen en onderdelen die ook volledig recyclebaar zijn, zelfs na jarenlang gebruik.
Behoudens de voordelen op productniveau biedt het Rodeca concept zonder twijfel ook op toepassingsniveau een grote bijdrage aan ‘duurzaam bouwen’. Het materiaal is relatief extreem licht van gewicht. Dit heeft niet alleen het voordeel dat de bouwkundige constructie ook veel lichter ontworpen kan worden, maar er zijn ook voordelen op het gebied van inzet materieel. Op bijgaande afbeelding loopt iemand met een ‘gevel’. …..
Nieuwste ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid betreft het SmartSkin concept. De gevel levert energie en kan zowel warmte als koeling bieden.
Het begin
Rodeca is in 1971 opgericht in Mulheim a/d Ruhr. In het begin richtte Rodeca zich op de productie van ‘lichtbouwelementen’ uit Hostalit, een PVC granulaat van BASF.
Het unieke aspect aan lichtbouwelementen is de integrale verbinding door middel van een mes-groef sluiting. De markt voor lichtbouwelementen is duidelijk door Rodeca opengebroken. Met name omdat Rodeca kort na de oprichting erkende dat voor het optimaal toepassen van de Rodeca paneelsystemen het onontbeerlijk is een lijn profielen en accessoires onderdeel van het leveringsgamma te laten zijn. Dit ‘conceptdenken’ is tot op de dag van vandaag vastgebeiteld in de Rodeca filosofie.
De roerige jaren ‘80
In Nederland werd in 1984 Rodeca Lichtbouwelementen opgericht. Al vrij snel raakte Rodeca Lichtbouwelementen in Nederland betrokken bij het monteren van de Rodeca lichtbouwelementen. De praktijkkennis die hiermee werd vergaard, werd direct ingezet voor de productontwikkeling.
In 1985 werd de productiefaciliteit uitgebreid voor het fabriceren van Polycarbonaat lichtbouwelementen. Polycarbonaat heeft ten opzichte van PVC een veel hogere bestendigheid tegen hagelinslag en hoge en lage temperaturen. Bovendien heeft polycarbonaat een veel beter brandgedrag. Door de kwaliteit van thermoplastische kunststoffen beperkte de toepassing van lichtbouwelementen in die jaren tot industriële gebied. Vergeling van kunststoffen was in die jaren een geaccepteerd verschijnsel. Toen in 1985 een milieuverordening in Duitsland het gebruik van cadmium In de Hostalit grondstof verbood, traden er problemen op. De toch al relatief geringe temperatuurbestendigheid van PVC liep sterk achteruit en hiermee eveneens de levensduur van de Rodeca PVC panelen uit die jaren. Dit verklaart waarom er tot op de dag van vandaag nog steeds toepassingen te vinden zijn uit de jaren ’70, terwijl producties uit de 2e helft van de jaren ’80 meestal vervangen zijn.
De jaren ’90 van herstel
Rodeca GmbH werd in 1990 onderdeel van de LAES groep. In die tijd werden eveneens coëxtrusie-technieken ontwikkeld die het mogelijk maakten een 10-jarige garantie te bieden op de kleurechtheid van zowel de PVC als Polycarbonaat panelen. De zogenaamde “Longlife” panelen waren geboren. De weg naar nieuwe toepassingen lag open. Het werd mogelijk Rodeca producten in te zetten voor langdurig hoogwaardige toepassingen. Voorzichtig werden de Rodeca producten ingezet als architectonische uiting.
De core business in Nederland van Rodeca Lichtbouwelementen b.v. zat in die tijd meer in de handel van kanaalplaten. Een activiteit die meer gericht is op distributie dan techniek. Parallel aan deze ontwikkeling ontdekte een nieuwe generatie architecten met name in Nederland de unieke mogelijkheden van de Rodeca systemen. Om deze markt beter te kunnen bedienen werd in 1997 Rodeca Systems opgericht. Van meet af aan is Rodeca Systems b.v. een vooruitgeschoven post binnen de Rodeca familie geweest. Met name het feit dat Rodeca in Nederland de applicatie op zich nam bracht veel kennis in huis. Bovendien ontstond er nog directer contact met ontwerpers die rechtstreeks hun wensen in konden brengen die vervolgens tot doorontwikkeling van producten en accessoires leidden.
In 1999 stopte Rodeca met het produceren van Lichtbouwelementen uit PVC. Het grote voordeel van PVC, de prijs, werd overvleugeld door behoorlijk wat nadelen. Bovendien was de productiecapaciteit hard nodig om de behoefte aan polycarbonaat lichtbouwelementen in te vullen.
De jaren ‘zero’ van doorontwikkeing
In de late jaren 90 werden steeds vaker Rodeca-panelen in kleur toegepast. Atlantic Groen was intussen al een ‘ standaard’ kleur geworden binnen het leveringsgamma. De verbondenheid van Rodeca met ANSA Termoplastici, waar de masterbadges voor kleuren worden gemaakt bracht korte lijnen en Rodeca heeft de drempel voor het inzetten van kleur in polycarbonaat altijd zo laag mogelijk gehouden.
Een nieuw ijkpunt in de Rodeca geschiedenisis de introductie van bicolour panelen die . voor het eerst ingezet zijn in het Laban Dance Center in Londen.
Lichtbouwelementen zijn vanaf deze tijd een steeds meer geaccepteerd bouwproduct geworden. De samenwerking tussen Rodeca GmbH en Rodeca Systems kreeg steeds meer vorm in deze jaren. Rodeca Systems raakte meer en meer betrokken bij het integreren van andere technieken binnen de Rodeca concepten. Zowel binnen het leveringsprogramma in de vorm van andere verankeringstechnieken, als extern in de vorm van integratie van raamsystemen en printtechnieken op Rodeca-panelen. Rodeca GmbH ging zich meer en meer specialiseren in maatproductie en het ontwikkelen van kleuren en effecten. Minder zichtbaar maar zeker zo belangrijk is dat in deze periode ook nieuwe extrusietechnieken zijn ontwikkeld die het mogelijk maken in bepaalde situaties een 20-jarige garantie te geven.
De jaren ’10 en de toekomst
De crisis van 2008 is ook aan Rodeca niet voorbijgegaan. Maar zoals in tijden van crisis te doen gebruikelijk is ontstaat vaak een andere kijk op dingen. De introductie van de Isolight serie in de vorm van PC 2550-10 en PC 2560-12 panelen met U waardes tot 0.75W/m2K bieden nog meer mogelijkheden. In nog bredere kring worden momenteel Rodeca lichtbouwelementen geaccepteerd als bouwproduct. De onvermijdelijke aandachtspunten zijn nog altijd daar. De open blik die Rodeca Systems, samen met de praktijkervaring inzet in deze maken het echter mogelijk zaken in positieve zin om te buigen. Bijvoorbeeld Rodeca gebruiken in dubbele constructies biedt een combinatie van voordelen, waarbij met het oplossen van het ene probleem tegelijkertijd een ander probleem wordt geëlimineerd. Een nog nauwere samenwerking tussen de diverse Rodeca vestigingen en ANSA is een vanzelfsprekendheid in het kader van duurzaam bouwen. Maar ook de samenwerking met andere partijen zal worden geïntensiveerd. Tijdens de Floriade van 2012 in Venlo wordt SmartSkin ingezet. Een product, of eigenlijk ‘concept’ dat volledig in het huidige tijdsbeeld pas:; Een gebouw met SmartSkin gaat energie leveren in plaats van energie nemen. In letterlijke zin in gebeurt dit in de vorm van een andere afrekening met het energiebedrijf. Maar ook in figuurlijke zin levert SmartSkin energie: natuurlijk daglicht is immers een voorwaarde voor een prettige woon-, werk , studeer- of recreatieomgeving.